You are here!!


Historie kysaných mléčných výrobků

Historie jogurtu

  

.

10 000 let před naším letopočtem
Převládá názor, že kočovní chovatelé dobytka v Asii náhodou objevili jogurt, když nechali mléko na slunci. Zkyslo jim a stal se z něj první jogurt.

2 000 let před naším letopočtem
Jogurt se stal oblíbenou metodou uchovávání mléka domácích zvířat.

1070
V 11. století byl už jogurt nedílnou součástí turecké kultury. Samotné slovo "jogurt" je podle názoru vědců odvozeno buď od tureckého slova "yoğurmak", které znamená "srazit se (o mléce)", nebo ze slova "yoğun", které v překladu z turečtiny znamená "hustý".

1211
Čingischán -  vládce Mongolské říše - napájel své vojáky kysaným kobylím mlékem "kumis", protože věřil, že jeho válečníci potom budou odvážnější.

1670
Turečtí cestovatelé seznámili s jogurtem zbytek světa včetně severní Ameriky.

1905
Bulharský vědec Stamen Grigorov dokázal, že jogurt vzniká působením jednoho bakteriálního kmene. Tento kmen dostal na počest jeho vlasti název Lactobacillus bulgaricus. 

1919
Isaac Carasso založil v Barceloně společnost s názvem Danone. Pomocí kvalitních kultur z Pasteurova institutu v Paříži zahájil první průmyslovou výrobu jogurtu. 
 
1933
Jedna pražská firma si zajistila první patent na výrobu jogurtu s přidaným ovocem. 

1950
Odborník na zdravou výživu Gaylord Hauser prohlásil ve své knize "Vypadat mladší, žít déle" jogurt za "zázračnou potravinu". Popularita jogurtu na celém světě prudce vzrostla a jeho výroba se v období 1950 - 1986 zvýšila o 500 %.

Dnes
Danone Nutricia Research pokračuje v rozvoji svých odborných znalostí v oblasti kysaných mléčných výrobků - od výběru kultur až po hotové výrobky, které konzumuje více než 900 milionů spotřebitelů ve více než 140 zemích.

Historie kysaných mléčných výrobků

Život v rovnováze

*Live InSync = Eén zijn met jezelf